Over Klüngelköpp

In 2003 richtten de Keulse componist en accordeonkunstenaar Robert Kowalak, keyboarder Jochen Damm en gitarist Frank Binninger KLÜNGELKÖPP op. Samen met andere muzikanten waaronder saxofonist Mike Siegmund treed de groep op om de carnaval swingmuziek te geven. Authentiek gekleed in ‘Knickerbocker’, bretels en de ‘Schiebermützen’ die nu het stijlvolle handelsmerk zijn van Klüngelköpp heeft de band samen met het hoog speel niveau al vele fans tot zich gewonnen. Dit leidde de Klüngelköpp naar de overwinning in de Motto Song Song Contest 2003/2004 met de titel “Lach doch ens et weed aries weede”.

Dit werd gevolgd door een driejarige promotie bij de Literaire Commissie – een afdeling van het Festivalcomité van het carnaval van Keulen – waardoor de band in een zeer vroeg stadium van hun carrière in grote grote en kleine zalen en tenten kon optreden. En: het nieuwe geluid is aangekomen! De mix van eigen muziek, eigen teksten en een iets ander geluid vonden meteen veel volgers, wat zich al vanaf 2004 met meer dan 100 optredens voelbaar maakte.

 

Succes nummers

2007 zijn de Klüngelköpp dan eindelijk aangekomen in de het ‘Fasteleer’ van Keulen. Hun lied ‘Kölsche Nächte’ was niet alleen de eerste hit van de jonge groep, maar markeerde ook de muzikale opening van de groep naar popmuziek.

Reudenbach, die artiesten als Howard Carpendale, Jennifer Rush, Chris de Burgh en Bobby Kimball live en in de studio al meer dan 20 jaar heeft gesteund, was het laatste ontbrekende component van de furieuze opmars naar de top van de Kölsch-bands. Met de herinterpretatie van de titel ‘Stääne’, geschreven door Robert Kowalak zelf, won Klüngelköpp de TOP JECK 2011, de carnavalshitparade op Radio Köln. In hetzelfde jaar won de band bij het ‘Hit der Session’ van de ‘Roten Funken’ met de titel ‘Veedel’. Daarmee is het de eerste Keulen band die twee awards in een jaar met twee verschillende hits gewonnen heeft.

Met het lied “Wä einmol Kölle sing Heimat nennt” ging het succes in 2012/2013 door waarmee ze opnieuw in de TOP JECK hitparade terecht kwamen. Het jaar brachten zij de titel uit “Jedäuf met 4711”, die razend populair is. In 2014/2015 winnen ze de NÄRRISCHE OSCAR van de Cologne Express! Met deze prijs kiezen de ‘Jecken’ elk jaar de beste band van het seizoen. Het feit dat deze titel opnieuw naar de Klüngelköpp ging laat zien dat de band nu een absolute opvallende positie inneemt in het carnaval van Keulen.

In 2017/2018 komen zij met het lied ‘Bella Ciao’, dat bij de carneval-experts hoog aangeschreven is. Mede hierdoor wordt het succesvolle pad van deze sympathieke groep ook in 2018/2019 voortgezet.

 

Optredens

Met tot 250 carnavalsoptredens, 150 extra jaars optredens en talloze optredens op tv en radio behoren de Klüngelköpp tot de meest gewilde, in Keulen gevestigde bands!

Frank Reudenbach – Zanger
Robert Kowalak – Accordeon, zang
Jochen Damm – Toetsenbord
Mike Siegmund – Saxofoon, zang
Stephan Loschelders – Drums
Jörg Bracht – Gitaar

 

Liedjes