Over Ummer d’r Neaver

Ummer d’r Neaver is een dialectgroep welke startte in 1981 als duo Bert & Jo. Zij staan bekend om hun popachtige muziek en live optredens met de nodige kolderpraat.

In 1982 jaar hebben zij de derde plaats gewonnen tijdens de Kirchröatsjer Sjlajerparade met het nummer ‘D’r Tröateman’. Ook het jaar erna haalde de band een derde prijs maar in 1984 won Ummer d’r Neaver met ‘D’r ek aaf’ en in 1985 werd de Sjlaajerparade gewonnen met ”t Pötsje en ’t dekkelsje’.

De band trad meerdere malen op in Duitsland en België en drong in 1993 door tot de finale van het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer met het lied ‘Iech bin d’r Harie’.

 

Nico Ploum liedjes

In 1997 werd een cd met liedjes van Nico Ploum gepresenteerd en datzelfde jaar wonnen zij in Neerpelt de Zilveren Dommelprijs met het liedje ‘ ’n Maedje anger’. In het jaar 2000 werd de groep vijfde met het liedje ‘Tante Annie oes Bennekom’.

Januari 2005 bereiken zij met de liedjes ‘de Keëts-jer brenne’ en ‘d’r mond sjiengt’ de tweede plaats in de L1 Limbo Top 10. Met ‘Doa kunt Geertje met de boer’kapel’ veroverde Ummer d’r Neaver een plaats in de halve finale van het LVK 2011. In 2013 lukte dit opnieuw met het liedje ‘doe hings miech vies ut sjoas oes’ en ontvingen zij de Gouden Narrenkap. De band vormt ook de basis voor de Medammecour on Tour.